preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec

Login
Jelovnik u školskoj kuhinji

 

 

Projekt "Kaj naš moderni"

 

Virtualna priredba 

 

Vozni red autobusa 2023./2024.

 

Hrvatski jezični portal

Sigurnost prilikom potresa

Blog projekta S.O.S.

Blog projekta Erasmus+

"Mali novinari danas -

odgovorni digitalni građani

sutra"

Blog projekta Erasmus+

Bontončić

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 8. 2017.

Ukupno: 539708
Ovaj mjesec: 3340
Ovaj tjedan: 497
Danas: 12
Raspored zvona

1. 8:00 - 8:45 

2. 8:50 - 9:35

3. 9:45 - 10:30

4. 10:40 - 11. 25

5. 11:30 - 12:15

6. 12:20 - 13:05

7. 13:10 - 13: 55

 

0. 12: 20 - 13:05

1. 13:15 - 14:00

2. 14:05 - 14:50

3. 15: 00 - 15:45

4. 15:55 - 16:40

5. 16:45 - 17:30

6. 17:35 - 18: 20

 

Odlazak autobusa:  13:10

                                14:00

                                18:25

 

 

vijesti...vijesti...
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kruh po starinski
Autor: Gordana Ščetar, 14. 10. 2018.

DOMAĆI KRUH IZ KRUŠNE PEĆI -  KRUH PO STARINSKI

Danas smo posjetili gospodarstvo naše učenice Leni  Nendel u Fodrovcu. Dočekala nas je Lenina mama Ivana Nendelbaka Barica Širjan u narodnoj nošnji staroj 150 godina i  pokazala nam kako se nekad pripremalo više kruhova koji su se pekli u krušnoj peći. Saznali smo da se dio brašna treba opariti, a dio umijesiti s kvasom. Kad se to pomiješa, tijesto treba dugo mijesiti i  nakon toga tijesto ostaviti da se  diže. Lenina baka demonstrirala nam je  pečenje kruha i štrukli u krušnoj peći  koju također treba znati pripremiti za pečenje kruha, štrukli ili pizze. Saznali smo i što je ožegač, omelo, loparka.

Ne možemo vam opisati poseban okus štrukli koji smo osjetili kad smo probali ukusne štrukle pečene u krušnoj peći.

Pitali smo za tajnu prefinih štrukli, a recept glasi: "Najvažnije je umijesiti ručno tijesto, imati domaći sir, unijeti dušu u sve i peći ih u krušnoj peći ."

Hvala još jednom ljubaznim domaćinima.

 

Više...                                                                           /Mirjana Mekovec/


OBILJEŽAVANJE DANA ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Cijeli ovaj tjedan u našoj školi, PŠ Fodrovec, tekle su pripreme povodom Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje. Marljivi učenici i njihove učiteljice donosili su u školu razne plodove, stare alate koji su se koristili u obradi zemlje i pripremi kruha, te učili o kulturnom ophođenju prema kruhu.

Zahvalni smo našim vrijednim majkama i bakama na ukusnim slasticama od brašna koje su napravile i koje su učenici  danas donijeli u školu i tako nas podsjetile  kakvo bogatstvo imamo. Prigodnim programom zahvalili smo  svima koji mukotrpnim radom pridonose da se kruh nađe na našem stolu. Blagoslov kruha i plodova zemlje  obavio je župnik Krunoslav Detić.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju