2018-10-14 20:11:23

Kruh po starinski

DOMAĆI KRUH IZ KRUŠNE PEĆI -  KRUH PO STARINSKI

Danas smo posjetili gospodarstvo naše učenice Leni  Nendel u Fodrovcu. Dočekala nas je Lenina mama Ivana Nendelbaka Barica Širjan u narodnoj nošnji staroj 150 godina i  pokazala nam kako se nekad pripremalo više kruhova koji su se pekli u krušnoj peći. Saznali smo da se dio brašna treba opariti, a dio umijesiti s kvasom. Kad se to pomiješa, tijesto treba dugo mijesiti i  nakon toga tijesto ostaviti da se  diže. Lenina baka demonstrirala nam je  pečenje kruha i štrukli u krušnoj peći  koju također treba znati pripremiti za pečenje kruha, štrukli ili pizze. Saznali smo i što je ožegač, omelo, loparka.

Ne možemo vam opisati poseban okus štrukli koji smo osjetili kad smo probali ukusne štrukle pečene u krušnoj peći.

Pitali smo za tajnu prefinih štrukli, a recept glasi: "Najvažnije je umijesiti ručno tijesto, imati domaći sir, unijeti dušu u sve i peći ih u krušnoj peći ."

Hvala još jednom ljubaznim domaćinima.

 

Više...                                                                           /Mirjana Mekovec/

OBILJEŽAVANJE DANA ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Cijeli ovaj tjedan u našoj školi, PŠ Fodrovec, tekle su pripreme povodom Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje. Marljivi učenici i njihove učiteljice donosili su u školu razne plodove, stare alate koji su se koristili u obradi zemlje i pripremi kruha, te učili o kulturnom ophođenju prema kruhu.

Zahvalni smo našim vrijednim majkama i bakama na ukusnim slasticama od brašna koje su napravile i koje su učenici  danas donijeli u školu i tako nas podsjetile  kakvo bogatstvo imamo. Prigodnim programom zahvalili smo  svima koji mukotrpnim radom pridonose da se kruh nađe na našem stolu. Blagoslov kruha i plodova zemlje  obavio je župnik Krunoslav Detić.


Osnovna škola Sveti Petar Orehovec